Maandag 23 maart: presentatie Herenboeren en film Honeyland (afgelast)

Deze film krijgt lovende kritieken, heeft meerdere awards gewonnen op internationale festivals en heeft twee Oscarnominaties. Tamara Kotevska (1993) en Ljubomir Stefanov (1975) filmden drie jaar in het adembenemende gebergte van Noord-Macedonië, en keerden terug met een visueel verbluffende, poëtische documentaire over bedreigde tradities en het broze evenwicht tussen mens en natuur, die een honingzoete indruk achterlaat.

Herenboeren Oss is een initiatief van een groep inwoners uit de gemeente Oss. Wij willen grip op ons eten, gezond eten, weten waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. We willen erop kunnen vertrouwen dat ons eten eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur. In die zin ook op zoek naar een gezond evenwicht tussen mens en natuur!

Presentatie

Op maandag 23 maart om 19.30 uur vertellen de initiatiefnemers voor een Herenboerderij in Oss over het concept Herenboeren. Je bent van harte welkom om de presentatie bij te wonen in de filmzaal van cultuurpodium Groene Engel en vragen te stellen. Uiteraard ben je vanaf 20.30 uur van harte uitgenodigd om de film Honeyland met ons mee te kijken. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Groene Engel. Na afloop van de film kan je in het café in gesprek met de kartrekkers van Herenboeren Oss.

Over de film Honeyland

Hatidze speurt duizelingwekkend steile bergflanken af op zoek naar bijenkolonies die zich verschanst hebben in de rotsen. Ze woont in een stenen huisje in Noord-Macedonië, samen met haar zieke moeder. Haar leven, haar passie en haar inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg, en volgens oude tradities teelt. “Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen” – is haar gouden regel. De honing verkoopt ze op een marktje op zo’n vier uur loopafstand. Tot op een dag een rumoerige familie arriveert met een oude caravan, zeven onhandelbare kinderen en een kudde koeien, de voorbode voor het naderende einde van Hatidze’s oude leven.