Herenboeren Oss

Initiatiefnemers Herenboerderij Oss

Wij gaan op korte fietsafstand van Oss een goed georganiseerde boerderij opzetten, waar duurzaam voedsel wordt geproduceerd: groenten, aardappelen, fruit, eieren, rund-, varkens- en kippenvlees. Alles van een hoge kwaliteit en voor een prijs die vergelijkbaar is met die van de supermarkt. Het wordt een plek waar het goed toeven is voor mens en dier. Een ervaren boer zal verantwoordelijk zijn voor het werk op de boerderij.

In Nederland draaien inmiddels de eerste vijf Herenboerderijen: Wilhelminapark in Boxtel, Grote Modderkolk in Loenen, Vlinderstrik in Rotterdam, Land van Weert in Weert en Goedentijd in Alphen. Daarnaast zijn er nog elf andere Herenboeren coöperaties opgericht verspreid over Nederland. Ook in Oss willen we graag van start.

Coöperatie

Herenboeren Oss is op dit moment bezig om een coöperatie op te richten bij de notaris. De coöperatie wordt een ledenorganisatie. Dit betekent dat je als huishouden eenmalig investeert in je lidmaatschap. Ieder lid van de coöperatie is daardoor gedeeld eigenaar van de boerderij. De coöperatie is een ‘non-profit’ organisatie en produceert enkel voor haar eigen leden.

De samenwerking van alle leden wordt georganiseerd middels Algemene Leden Vergaderingen (ALV). Hierdoor hebben alle leden invloed op het reilen en zeilen van de boerderij. Er wordt bijvoorbeeld gezamenlijk beslist welke groente er gezaaid gaan worden, welke behoefte er is aan vlees, of er wordt geïnvesteerd in een kas om het oogstseizoen te verlengen, wie de bestuursleden worden. Allemaal praktische zaken waar de leden in mee beslissen. Hiermee pak je de regie terug op je eigen eten. Je weet waar je eten vandaan komt en hoe het wordt geteeld. Lokaal voedsel op basis van het Herenboeren concept. 

Natuurgedreven

Uitgangspunt is dat de Herenboerderij een professioneel bedrijf is, duurzaam en natuurgedreven. Het werk op de boerderij wordt gedaan door een boer. De leden mogen helpen op de boerderij, maar dat hoeft niet. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en chemische gewasbestrijding. De dieren op de boerderij hebben een goed leven en krijgen genoeg ruimte om hun natuurlijke gedrag te vertonen. 

Behalve een plek waar eten wordt geproduceerd, is een Herenboerderij ook een plaats waar mensen samenkomen. Ze ontmoeten elkaar en hun boer wanneer zij wekelijks hun voedsel op de boerderij ophalen. Er ontstaan nieuwe vriendschappen, er worden recepten uitgewisseld, er ontstaan kookclubjes. enzovoort.

Filmpje

Bekijk het onderstaande filmpje. In minder dan vijf minuten krijg je een aardige indruk van de enorme variatie aan gewassen en dieren op de Herenboerderij in Boxtel: van hennen en hanen tot fruitteelt, tuinbouw, runderen en varkens. En dat alles op minder dan 20 hectare en voor (uiteindelijk) 500 mensen.


Wat Herenboeren is? Bekijk voor een korte introductie het bovenstaande filmpje.